Skagen

 

9-12 Augusti 2018

 

Skagen och norra Jylland - här är luften klar och naturen nära, här är himmel, hav, sol och sand. Grenen, Skagenmålarnas museum, Aalborg och besök på en vingård är bara ett par av de upplevelser som väntar!

 

                           

 

Dag 1

 

Tidig morgon lämnar vi Skåne och kör norröver. I Halland stannar vi till för en kaffepaus innan vi anländer till Göteborg. Härifrån tar vi snabbfärjan till Frederikshamn på norra Jylland. Ombord har vi möjlighet att äta lunch, shoppa och koppla av. Väl i land kör vi till fascinerande Voergaard Slot, ett slott fyllt med konst av kända konstnärer som Rubens och Goya samt kungliga antikviteter såsom en servis från Ludvig XVI och Marie-Antoinette. Hur har alla dessa dyrbarheter hamnat i Nordjylland? Svaret får vi vid en intressant rundvisning!

 

Nu har vi bara en kortare tur till lilla fiskebyn Saeby och vårt trevliga ***Hotel Viking. Hotellet ligger i utkanten av byn, strax intill stranden och strandpromenaden. På hotellet finns förutom restaurang och bar även Aqua Spa med bastu, bubbelpool, inomhuspool och uppvärmd utomhuspool med saltvatten. Under kvällen serveras vi en god middag.

Dag 2

 

Idag ska vi besöka ”snapsstaden” Aalborg! Vi inleder med en stadspromenad där vi bl a beser Jens Bangs Stenhus från 1624, som anses vara ett av de vackraste husen i norra Europa. Köpmannen Jens Bang var mycket rik och förtjust i prakt. Men när han inte blev invald bland de styrande lät han bygga sitt hus större än rådhuset och på husgaveln sitter en figur som räcker ut tungan mot rådhuset mittemot! I centrum hittar vi också kända restauranggatan Jomfru Ane Gade, trevliga butiker och caféer. Vi får tid att på egen hand utforska stadskärnan, kika lite i butikerna och kanske äta en bit mat.   

 

Under eftermiddagen åker vi västerut mot Limfjorden. Här hälsar vi på en familjeägd vingård, som drivs av två generationer.  Vi får en rundvisning bland vinstockarna och i vineriet, givetvis provar vi också ett par olika viner. Hugade kan gärna besöka butiken och köpa med sig av deras viner.

 

Dagen avslutas med en fin middag.

 

Dag 3

 

En heldag i Skagen väntar! Vi ser de typiska gulmålade husen och med hjälp av Sandormen åker vi ut till Danmarks nordligaste spets, där Kattegatt och Skagerrak möts. Den vita sanden, det ändlösa havet, det sällsamma ljuset och havets brus ger en stämning vi bara kan uppleva här.

 

Anchers Hus och Skagens museum, beläget intill Brøndums Hotel, besöker vi liksom den livliga hamnen med alla fiskebåtar och serveringar. Vi får höra om konstnärernas dramatiska liv och skapande. Det blir också tid för egna strövtåg innan det är dags att köra mot Saeby igen. På vägen tillbaka besöker vi både Den Tilsandede Kirke och den vandrande sanddynan Råbjerg Mile. På vårt hotell serveras ikväll vår avskedsmiddag.

 

Dag 4

 

Efter frukost har det blivit dags att lämna Sæby och vi kör söderut. På Fyn besöker vi den lilla idylliska byn Kerteminde och den kände målaren Johannes Larsens hem och ateljé. I mjuka behagliga färgtoner målade denne, högt upp i åren verksamme konstnär, sina naturbilder från ön. Under eftermiddagen kommer vi fram till den imponerande Stora Bält-förbindelsen. Den består av två broar och en tunnel, allt tog 10 år att bygga! Så går färden därefter vidare till Själland och snart är vi tillbaka i Skåne. Vi kan se tillbaka på en resa som gett oss fina minnen av konstnärlig kultur plus fantastiska naturupplevelser! 

 

 

 

Pris: 4.590 kr                                                              Enkelrumstillägg: 790 kr

 

 

 

Anmälningsavgift: 500 kr

 

Sista boknings- inbetalningsdag : 9 juli

 

Priset inkluderar:

4 dagars resa i helturistbuss t/r, 3 övernattningar i dubbelrum med halvpension på *** Hotel Viking, Inträde Voergårds Slot, tur med Sandormen, inträde Skagens museum, Inträde Anchers Hus, Vinprovning, Besök hos målaren Johannes Larsen samt en reseledares tjänster.

Upphämtning (med reservation för tider):
Thells S Sandby

kl.

06.00

Godsmagasinet Lund

kl.

06.15

Malmö Opera Malmö

kl.

06.45

Pendlarparkeringen Löddeköpinge

kl.

07.15

Tågstationen Landskrona

kl.

07.35

Hamntorget Helsingborg

kl.

07.55