Normandie

 

                                                                           28/9-5/10 2018

 

Följ med oss till Normandie! Det här är en resa där du får uppleva historiens vingslag, vacker natur, fransk kultur, söta byar, goda ostar, calvados och god mat.
Vår guide är Jöran Nielsen, är väl förtrogen med området efter många år som guide där.

           

 

Dag 1   28/9                                     HEMORTEN – BIELEFELD
Upphämtning på sedvanliga platser. Vi åker över Öresundsbron och genom Danmark till färjan Rödby–Puttgarden som tar 45 minuter. Det blir stopp för lunch under dagen.
Vi åker via Hannover. Framåt kvällen kommer vi till Bielefeld där man uppfann bakpulvret.
Här ska vi övernatta och äta vår första gemensamma middag.

Dag 2   29/9                                          BIELEFELD – LILLE
Frukost och avresa. Vi åker vidare söderut och korsar Rhen vid Köln. Om tiden medger stannar vi och gör en promenad till Kölner Domen, katedralen som är med på UNESCOs världsarvslista. Vi passerar Aachen där en av Europas största härskare, Karl den Store kungen över frankernas rike på 700 och 800-talet, ligger begravd.
Vi passerar gränsen och kommer in i Belgien och Valloniet. I princip följer vi samma väg som tyskarna tog när de invaderade Belgien och norra Frankrike under första världskriget.
Via Namur når vi Mons stod ett av krigets första stora slag där tyskarna mötte engelska kåren med stora förluster som följd. Åter en gräns passeras och nu är vi i franska Lille där
vi övernattar och äter vår middag.

 

Dag 3  30/9                                               LILLE – CAEN
Efter frukost lämnar vi Lille och fortsätter längre in i Frankrike. På förmiddagen når vi ett av
första världskrigets mest omstridda områden mest känt för det stora slaget vid Somme från juli till november 1916. Vi gör några stopp på några av de viktigaste platserna som Vimy Ridge och Thiepval. I Péronne finns ett mycket fint museum över första världskriget som kan besökas.
Här tar vi oss också tid att äta lunch. Vi passerar Amiens, känt som Jules Vernes hemstad.
Om tiden medger görs uppehåll i Rouen där Jeanne D´Arc brändes på bål. I stadens katedral finns vikingahövdingen Rollos sarkofag och det är efter honom staden fått sitt namn. Därefter sätter vi kursen mot William Erövrarens stad Caen där vi ska bo fyra nätter. Caen är beläget
vid floden Orne och huvudort i södra delen av Normandie, Basse-Normandie, har ett välkänt universitet, flera vackra kyrkor och en shoppingvänlig centrumkärna. Efter vår incheckning serveras middag.

Dag 4  1/10                          INVASIONEN 6 JUNI 1944 / INVASIONSKUSTEN

Dagen börjar med det mycket intressanta Musée Memorial i Caen som ger en bra introduktion till operationerna under slaget om Normandie. Nästa plats blir Pegasus Bridge, luftlandsättningsområde för Brittiska 6th Airborne Division, bland de första att landa i Normandie. Målet var att säkra de viktiga broarna över floden Orne och Caen-kanalen.

Vi besöker Pegasus Bridge minnesmuseum och ser även Café Gondreé, det först befriade huset där vi kan ta en kopp kaffe. Vid de engelska och kanadensiska stränderna Sword, Juno och Gold ligger Arromanches med invasionsmuséet som vi besöker. Utanför ses resterna av den artificiella hamn som de allierade byggde upp. Därefter åker vi till amerikanska krigskyrkogården S:t Laurent precis ovanför där de amerikanska soldaterna steg iland så som man kan se i filmen ”Rädda menige Ryan”. För att få lite perspektiv besöks även tyska kyrkogården La Cambe.
Efter många intryck återvänder vi till Caen för middag på restaurang.

 

              

 

Dag 5   2/10                                 HONFLEUR, OST OCH CALVADOS

Efter frukost åker vi mot La Côte Fleurie, den sk blomsterkusten och Pays d’Auge, där den finaste calvadosen framställs. Vi gör ett besök i semesterorten Trouville-sur-Mer. Här kan du ta en promenad längs hamnen och se fiskarna med sina stånd sälja färsk fisk och skaldjur.

Kanske även ta en förmiddagsfika. Det tillverkas även god choklad i Normandie så passa på att njut av en bit eller två till kaffet. I den mysiga fiskebyn Honfleur med sina vackra hus promenerar vi invid fiskehamnen och efteråt kan vi äta lunch. På eftermiddagen är det dags att prova några av Normandies specialiteter. Vi ska besöka en producent av calvados och cider och få veta mer om dessa drycker, prova och givetvis få tillfälle att handla. Vi ska även hälsa på hos en ostproducent för att prova ost. Normandie är känt för sina ostar Livarot, Camembert och Pont-l´Evêque. Åter till hotellet för middag

  

DAG 6   3/10                                       BAYEUX TAPETEN & CAEN

Förmiddagen ägnas åt den gamla galliska staden Bayeux som är med på UNESCOs världsarvslista. Staden var den första befriade byn i Frankrike klarade sig mirakulöst nog nästan oskadd från krigets härjningar.

Här ska vi se den berömda Bayeux-tapeten, det ca 70 meter långa broderi från 1000-talet som i 72 scener livfullt skildrar Wilhelm Erövrarens erövring av England och slaget vid Hastings. Efteråt kan du besöka den imponerande och vackra katedralen från 1077,

I biskopspalatset bakom katedralen ligger det fina MABH Baron Gérard dvs konst och historiska muséet med en bred samling konst, skulpturer, fotografier, porslin och berömda Bayeux spetsen. Ta en promenad i den fina korsvirkesstaden med sin vackra arkitektur i gamla stan och passa på att äta en god lunch på nån trevlig fransk bistro.

 

Extra: Om du vill veta mer om Slaget om Normandie kan du välja att åka med till Bayeux´s krigsmuseum, strax utanför staden. På 2.300 kvm beskrivs hela slaget dag för dag från 6 juni till slutet av augusti. Det finns uppbyggda scenerier, vapen, uniformer, filmer, kartor och mycket, mycket mera att beskåda för den historiskt intresserade. Entré betalas av var och en.

Efter lunch åker vi till sevärda slottet Chateau de Balleroy, byggt 1631 av en släkting till franske kungen Louis XIII. Här kan du gå en rundtur i slottets salar, promenera i den vackra parken och trädgården och besöka det unika ballongmuséet. Därefter ägnar vi resten av eftermiddagen åt Caen att på egen hand upptäcka staden, kanske besöka Wilhelm Erövrarens slott eller andra sevärdheter, shoppa eller bara koppla av.  Middag.

 

DAG 7  4/10                                             CAEN – DUISBURG

Nu är det dags att lämna Caen och Normandie. Via den imponerande bron Pont de Normandie korsas floden Seine. Vi åker sedan genom det flacka nordvästfranska landskapet in i Belgien. Vi gör lunchstopp i vackra medeltidsstaden leper med sin stora och imponerande Lakenhalle som minner om stadens storhet inom textilhandeln en gång i tiden. Här finns ett mycket fint museum om de historiska händelserna under första världskriget. Via Gent och Antwerpen når vi Holland och passerar Eindhoven innan vi korsar gränsen och kommer till Duisburg som har Tysklands största inlandshamn. Vi checkar in på vårt hotell där vi äter middag.

DAG 8   5/10                                       DUISBURG - HEMORTEN

Nu tar vi oss norrut och kör autobahn via Münster, Osnabrück, Bremen och Hamburg upp genom nordtyskland till färjan i Puttgarden. Vi kommer att göra ett stopp för ”proviantering” på en av gränsbutikerna. Vidare genom Danmark, över bron och hem. En underbar och upplevelserik resa är slut.

 

 

Pris: 8 570 kr                                                               Enkelrumstillägg: 2 090 kr

 

Anmälningsavgift:  1 500kr

 

Sista boknings- inbetalningsdag : 29/8

 

Priset inkluderar:

 

8 dagars resa i helturistbuss t/r, 1 övernattning på Brenner Hotel Diekmann, Bielefeld, 1 övernattning på Novotel Lille Centre Grand Place, Lille, 4 övernattningar Royal Hotel Caen Centre, Caen, 1 övernattning på Mercure Hotel Duisburg City, Duisburg, entré till D-Day Museum, Entré till Memorial de Caen, Rundtur och provsmakning av Calvados på Calvados Boulard i Coquainvilliers, ostprovning på Fromagerie E.Graindorge, Entré till Tapisserie de Bayeaux, entré till museet i Peronne, entré till Chateaux de Balleroy, utflykter enligt program samt en reseledares tjänster.

Obs..! Halvpension ingår på hela resan

Upphämtning (med reservation för tider):
Hamntorget Helsingborg

kl.

05.20

Tågstationen Landskrona

kl.

05.40

Shell-macken Löddeköpinge

kl.

06.00

Thells S Sandby

kl.

06.15

Godsmagasinet Lund

kl.

06.30

Malmö Opera Malmö

kl.

07.00