Sagolika Värmland

 

 

13-17 juni 2018

 

 

 

”Ack Värmland du sköna” – välkommen till en innehållsrik resa i den värmländska kulturens fotspår! Selma Lagerlöfs Mårbacka, charmiga Kristinehamn och kungliga hovleverantören Klässbols linneväveri. Rackstadmuséet, Lars Lerins Sandgrund och, som avslutning, Gunnebo Slott. Inte att förglömma klengås! Vi bor bra i ”Sola-stan” Karlstad.           

Dag 1

Förväntansfulla samlas vi under morgonen för färd norröver. Vi passerar Jönköping på vår väg till Falköping. Här besöker vi Falbygdens Osteria med anor från 1878, ett företag som fått Gastronomiska Akademiens Diplom. I den välfyllda butiken kan vi botanisera bland en mängd ostar och i restaurangen kan vi passa på att äta lunch. Nöjda åker vi därefter sista biten till Karlstad där vi checkar in på ***Scandic Winn. En god middag på vårt centrala hotell avrundar dagen.

Dag 2

En fin frukostbuffé inleder vår dag på bästa sätt. Vårt första besök blir på Rottneros, vars herrgård stod modell för Ekeby i Gösta Berlings saga. I den vackra blomsterparken finns även många skulpturer. Här kan vi strosa runt i egen takt, innan vi fortsätter till Selma Lagerlöfs Mårbacka. Vi får en intressant rundvisning i minnesgården med lokalguide och även möjlighet att besöka caféet och varför inte passa på att prova specialiteten Skrädmjölscrépes. I butiken finns ett stort urval av Selma Lagerlöfs verk och även konsthantverk, souvenirer och skrädmjöl. Åter i Karlstad serveras ikväll middag på hotellet.

Dag 3

Idag ska vi besöka Kristinehamn, som fått sitt namn efter drottning Christina. Under en period på 1700- och 1800-talet var Kristinehamn lika viktigt för världsekonomin som Wall Street i New York är idag. Då sattes nämligen världsmarknadspriset för järn just här! Stadens största privata arbetsgivare idag är Rolls-Royce (!) och här hittar vi även Pablo Picassos 15 meter höga monumentalskulptur av hans hustru Jacqueline. Under en intressant stadsrundvandring med lokalguide får vi en fin inblick i staden spännande historia innan vi på egen hand kan utforska stadskärnan. Vi åker även ut och beundrar Picassos staty och när vi återvänder mot Karlstad och kvällens middag förstår vi stadens slogan "Picasso valde Kristinehamn. Välkommen du också!"

Dag 4

En innehållsrik dag ligger framför oss! Vi inleder med Klässbols Linneväveri, ett familjeföretag från slutet av 1800-talet. Det är Skandinaviens enda damastlinneväveri där dukar och servetter vävs både för hand och maskinellt, och levereras bl.a. till kungliga hovet, ambassader och Nobelfesten. Vi blir visade runt och får se delar av tillverkningen och därefter kan vi besöka butiken där vi hittar handdukar, dukar, servetter och gardiner - även ur andra sorteringen. Efter detta intressanta besök väntar Rackstadmuseet. Det var skulptören och bildhuggaren Christian Eriksson som i mitten av 1890-talet lät bygga sin Ateljé Oppstuhage som idag finns bevarad som en del av Rackstadmuseet. Här uppstod senare Rackstadkolonin, Sveriges främsta konstnärskoloni. På museet ser vi förutom målningar även keramik, smide, textil och möbelsnickeri. Vår lokalguide berättar mer! I Karlstad finner vi Sandgrund, Lars Lerins permanenta konsthall som 2016 tilldelades Årets Turismpris. Lars Lerin anses vara Nordens främsta akvarellkonstnär, han är även författare som fått Augustpriset och hans tv-serie Vänligen Lars Lerin tilldelades Kristallen för Årets Livsstilsprogram. Lars är även mottagare av den kungliga medaljen Litteris et Artibus. Vi får en minnesvärd visning och får också möjlighet att handla böcker, affischer och vykort som endast finns på Sandgrund. Vår avskedsmiddag äter vi på en trevlig restaurang på stan. 

 

Dag 5

 

Vi lämnar Karlstad och styr kosan söderut. Till förmiddagskaffet bjuds vi på klengås, en gammal specialitet! Strax söder om Göteborg ligger Gunnebo Slott. Under en fängslande visning får vi ta del av slottets och dess invånares spännande historia. Under kvällen är vi åter i Skåne efter en innehållsrik, givande och omväxlande resa!

 

 

 

Pris: 4 950 kr                                                           Enkelrumstillägg: 1 300 kr

 

Anmälningsavgift: 500 kr

Sista boknings- inbetalningsdag: 13 maj

 


Priset inkluderar: 5 dagars resa i helturistbuss t/r, övernattning i dubbelrum på Scandic Hotel Winn i Karlstad med halvpension, inträde Rottneros, inträde och visning av Mårbacka, guide i Kristinehamn, Inträde Klässbol, Inträde och guidning av Rackstadmuseet, Inträde och guidning på Lars Lerin Sandgrund, Klengås, inträde och visning av Gunnebo Slott, arrangemang enligt program samt reseledarservice.

Upphämtning (med reservation för tider):
Thells S Sandby

kl.

06.15

Godsmagasinet Lund

kl.

06.30

Malmö Opera Malmö

kl.

07.00

Pendlarparkeringen Löddeköpinge

kl.

07.30

Tågstationen Landskrona

kl.

07.50

Hamntorget Helsingborg

kl.

08.10