Skip to main content

Alsace med Pfalz & Rheinhessen

Alsace brukar kallas porten till Frankrike. I detta vackra landskap möter vi ett sagolikt vinlandskap i vacker harmoni med de otaliga korsvirkesbyar som ligger som ett pärlband längs ”Route du vin”, distriktets vinväg. I en harmonisk samklang finner vi kontrasterna mellan Tyskland och Frankrike. Här är såväl språk som kultur, mat och, framförallt vin, en blandning mellan Frankrike och Tyskland. Vi förtjusas av detta enastående vinområde där variationen av druvor och markförhållanden sätter sin prägel på vinerna. Följ med  på en fantastisk resa!

Sök resa

Dagsprogram

Dag 1  Hemorten – Alsfeld 

Efter att hela vår grupp är samlad beger vi oss iväg på denna upplevelserika resa. Vi styr färden via Öresundsbron och färja Rödby-Puttgarden. Efter en paus för lunch fortsätter vår färd via Lübeck, Hamburg, Hannover och Kassel. Under kvällen når vi Hotel zum Schwalbennest  i Alsfeld där gemensam middag och övernattning väntar.

Dag 2 Alsfeld – Worms- Turckheim 

För den som är morgonpigg kanske en morgonpromenad i denna stad, som en gång utsågs till Europeiska modellstad, locka. Efter en god frukost påbörjar vi dagens resa mot Alsace. Under förmiddagen börjar vinodlingarna i Rheinhessen  breda ut sig.  I Worms stannar vi till för att njuta av den vackra staden. Vi gör också ett besök på en vingård där vi bjuds på en vinprovning.  I början av kvällningen  kommer vi till den pittoreska korsvirkesbyn Turckheim, där vi checkar in på det centralt belägna Hostellerie Des Deux Clefs. Under kvällen äter vi en gemensam middag på hotellet och börjar bekanta oss med byn. Kanske passar vi på att slå följe med nattvakten som enligt medeltida tradition patrullerar staden varje kväll.

Dag 3 ”Route du vin”

Dagen ägnar vi sin helhet till ”Route du vin”. På vinvägen i Alsace ligger de vackra korsvirkesbyarna som på ett pärlband mellan vinodlingarna.  Vi besöker klassiska byar som Ribeauville, Riquewihr och Bergheim  där den vackra miljön och kanske en och annan stork står i fokus. Vi besöker också en av de mest framgångsrika vinproducenterna där vi under en vinprovning får lära oss mer om gården och dess viner. Efter en härlig dag återvänder vi till Turckheim där gemensam middag väntar.

Dag 4 Colmar och Gueberschwihr

Efter frukost åker vi den korta vägen till Colmar. Staden bjuder på en enastående korsvirkesarkitektur och mycket att titta på. Vi gör en stadspromenad och bekantar oss med stadens sevärdheter, kanalerna i  ”Lilla Venedig” och mycket annat. Colmar erbjuder också såväl goda shoppingmöjligheter som intressanta museer. Under eftermiddagen besöker vi den lilla byn Gueberschwihr där vi besöker en mindre familjeägd vingård. Hos Eric och Henriette Lichtle gör vi en promenad i vingården med Grand Cru läget ”Goldert”. Vi gör därefter en vinprovning där vi får prova såväl Riesling som Pinot Gris och Gewurztraminer . Efter provningen och inköp åtrervänder vi till Turckheim för kvällens middag.

Dag 5 Eguisheim & vinprovning på Domaine Paul Blanck

Eguisheim är en målerisk korsvirkesby som alltid placerat sig högt när man haft omröstning om Frankrikes vackraste by.  2013 tog man hem förstaplatsen. En titel som man självklart är stolt över och förvaltar på bästa sätt. Vi tar oss tid att strosa runt i staden  njuter av den gemytliga atmosfären. På eftermiddagen styr vi färden mot Kientzheim där vi har en vinprovning hos ytterligare en av de stora procducenterna i Alsace, Domaine Paul Blanck.  Sen eftermiddag är vi tillbaka i Turckheim för en avslutande middag på hotellet.

Dag 6: Turckheim – Pfalz - Hamm

Under morgonen lämnar vi Turckheim och styr färden norrut. Vi passerar Strasbourg och når snart den tyska gränsen. Här följer vi en bit av vinvägen i det tyska vindistriktet Pfalz. Distriktet är känt för högklassig viner på traditionella tyska druvor som riesling men också för sin experimentlusta med internationella druvor som Syrah, Cabernet Sauvignon, Sauvignon Blanc m.fl. Vi gör ett besök hos en av de mest framgångsrika producenterna, Reichsrat von Buhl. Efter en titt i vinkällaren sätter vi oss tillrätta för en  provning av några av gårdens högklassiga viner. Efter lunch fortsätter vi norrut längs vinvägen och under kvällen anländer vi till Mercure Hotel i Hamm där middag och övernattning väntar.

Dag 7: Hamm - Hemorten

Efter frukosten börjar dagens avslutande etapp. Vi passerar Bremen och Hamburg och stannar snart för lunch. Om tid finnes stannar vi också för shopping innan vi når färjeläget i Puttgarden. Via färja till Rödby och Öresundsbron når vi snart det skånska fastlandet och våra respektive avstigningsorter.

Karta

Avgångar & priser

AvresaAvreseortHotellLediga platserFrån pris
24/8BussHostellerie Des Deux Clefs, TurckheimRing och boka9 950:-Ring och boka

Hotell

Hostellerie Des Deux Clefs, Turckheim
Hostellerie Des Deux Clefs, Turckheim
Historiskt hotell med anor från 1400-talet, beläget mitt i den medeltida byn Turckheim.