Skip to main content

Dalarna

Dalarna är ett av Sveriges mest idylliska landskap. Här finner vi en fantastisk natur, djupt rotade traditioner och mängder med sevärdheter. Under vår vistelse i Dalarna besöker vi Mora med Zornmuseet, Zorngården och Nusnäs med sin Dalahästtillverkning. Vi åker till Falun och Sundborn där vi besöker Carl Larssons gård med sin vackra trädgård och konsthall. Vi bor på en av Dalarnas vackraste platser, Tällberg.

Sök resa

Dagsprogram

Dag 1: Vi träffas på morgonen för att påbörja vår resa norrut som går via Jönköping, Motala och Örebro. Vi färdas genom det natursköna landskapet och stannar till för lunch och kaffepauser Snart når vi gränsen till Dalarna och vackert belägna Tällberg, vid Siljans strand, där vi ska tillbringa tre nätter på Hotel Dalecarlia. Hotellets läge med en bedårande utsikt över sjön ger en speciell inramning till vår vistelse i Tällberg. Under kvällen äter vi en gemensam middag i hotellets restaurang.

Dag 2: Efter en härlig frukost på hotellet inleder vi dagens äventyr. Vi kommer att ta oss runt Sveriges sjätte största sjö, Siljan. Via Siljansnäs, Gesunda och Sollerön anländer vi till Mora. I denna omtalade stad ska vi bekanta oss närmare med några av de största sevärdheterna. Vid Vasaloppsmålet hittar vi Vasaloppsmuseet där vi lär oss mer om loppets historia. Vi besöker Zornmuseet och Zorngården där vi får en närmre inblick i den store konstnärens liv och leverne. Efter lite fri tid i Mora för lunch och shopping är det dags för ännu ett intressant besök. Nusnäs, strax utanför Mora,  är känt för ett av Sveriges mest anrika hantverk, Dalahästtillverkning. På Nils Olsson Hemslöjd gör man denna landskapssymbol i olika färger och former. Vi får se delar av produktionen och sedan möjlighet till inköp i den välsorterade butiken. Via Rättvik forsätter vi sedan dagen tillbaka mot Tällberg där en stunds avkoppling väntar innan kvällens middag.

Dag 3: Idag väntar oss nya upplevelser i detta vackra landskap. Vi styr färden till Sundborn där ännu en av Dalarnas stora konstnärer, Carl Larsson verkade. Här skapade sig Carl och Karin Larsson det hem som blev stilbildande för svensk heminredning. Under den guidade turen i huset får vi veta mer om det världsberömda konstnärsparet. Även trädgården har blivit vida känd. Här hittar vi en unik blandning av vackra blommor, svenska grönsaker och franska köksväxter tillsammans med trädgårdsmöbler som de själva designade.  Under dagen stannar vi också till i centrala Falun för egna strövtåg och lunch. Vi återvänder sedan till Tällberg där en avslutande middag väntar.

Dag 4: Under morgonen checkar vi, efter en härlig vistelse, ut från Hotel Dalecarlia och påbörjar resan söderut. Vi kör Inlandsvägen genom de skogsbeklädda landskapen i Dalarna och Värmland. På vår väg passerar vi Vansbro, Kristinehamn, Mariestad och Jönköping. Vi gör stopp för lunch och kaffe och mot kvällen når vi åter Skåne och respektive avstigningsort.

Karta

Hotell

First Hotel Tällberg
First Hotel Tällberg
First Hotel Tällberg ligger på en sluttning med utsikt över vackra ängar och sjön Siljan. På hotellet finns restaurang, bar, inomhuspool och gym.