Skip to main content

Engelska Trädgårdar & Slott

Följ med till England och upplev de södra guldkornen. Det är inte så konstigt att man talar om sydöstra England som en äkta juvel. Regionen har med sin omfattande historia en mängd skatter att visa upp, allt från sevärdheter som finns med på UNESCO:s världsarvslista till platser där berömda personligheter har levt.

Jöran som är en välkänd guide för bland annat Storbritannien tar oss med på intressanta och sevärda platser i sitt ”andra hemland”. Vi kommer att veta väldigt mycket mer om det här landet när vi kommer hem! Så missa inte chansen till en resa i vacker natur bland slott, trädgårdar, katedraler, historiska händelser och personer ... och pubar!

Sök resa

Dagsprogram

DAG 1 HEMORTEN – BREMEN

Färden går över Öresundsbron och genom Danmark till färjan Rödby – Puttgarden. Sedan bär det av ner söderut genom norra Tyskland innan vi är framme i Bremen där vi ska bo på Dorint Bremen-Vahr. Vi får våra rum och äter gemensam middag.

 

DAG 2 BREMEN – ANTWERP

Efter en god frukost fortsätter vi färden, passerar gränsen och åker inom Holland och vidare in i Belgien till Antwerp. Här övernattar på hotell Mercure Antwerp City Centre. Efter incheckning samlas vi för gemensam middag på hotellet.

 

DAG 3 ANTWERP - CALAIS- DOVER - FAVERSHAM

Vi äter frukost på hotellet och beger oss sedan till Frankrike och färjan i Calais över Engelska kanalen till Dover. Väl på Brittisk mark kör vi till vårt hotell utanför Faversham där vi ska bo i fyra nätter och göra dagliga utflykter. Middag på hotellet gemensamt.

 

DAG 4 UTFLYKT  - ASHFORD MED CANTERBURY & ÖL

Avfärd till Canterbury Cathedral från 1070 och säte för den anglikanska kyrkan och dess ärkebiskop. Katedralen är den viktigaste i England, återfinns på världsarvslistan och har varit skådeplats för många historiska händelser. År 1170 mördades ärkebiskopen Thomas Becket i katedralen under pågående mässa, vilket ledde till att den snabbt blev ett viktigt vallfärdsmål för pilgrimer som förevigades genom Geoffrey Chaucers berömda bok Canterbury Tales. Här finns även vackra glasmålningar långt tillbaka till 1100-talet i fönstren. Canterbury är en av Englands äldsta städer fylld av pittoreska gator, förnäma butiker inhysta i gamla korsvirkeshus och raffinerade restauranger. Staden har med stolthet bevarat sina medeltida attraktioner och har en mycket speciell brittisk charm.

Efter besöket blir det möjlighet att gå på egen hand i staden innan vi äter lunch på en riktig engelsk pub. Vi följer upp pubbesöket med ett besök på bryggeriet Sheperd Neame Brewery i lilla marknadsstaden Faversham där vi får en rundvisning och provning av deras goda öl. Bryggeriet är Englands äldsta och de har bryggt öl i tre århundraden. Man använder endast naturliga råvaror till sina ales och lager(pilsner) öl för vilka man fått åtskilliga utmärkelser och som exporteras till 44 länder och serveras på åtskilliga pubar och restauranger i Storbritannien..

 

DAG 5 UTFLYKT SISSINGHURST & VIN

Idag ska vi till ”trädgårdarnas trädgård” Sissinghurst Castle & gardens. Det är en av Englands mest omtyckta trädgårdar och en upplevelse att besöka.

Parken ligger nära Cranbrook och 70 km sydöst om London. Den anlades av författaren Vita Sackville-West och hennes make Harold Nicolson under 1930-talet och består av ett antal "rum" med olika karaktär. Ett av de mest berömda rummen är Vita trädgården som bjuder på vitblommiga växter och grönska.

Sissinghurst Castle Garden i grevskapet Kent, en dröm för alla som vill inreda trädgårdsrum med växter i harmoniska färgskalor. Trädgårdarna vid Sissinghurst skapades av författarinnan Vita Sackville-West och hennes man diplomaten Harold Nicolson, som 1930 köpte det då rejält förfallna slottet, där flera av byggnaderna låg i ruiner. Parken med de vackra trädgårdsrummen var deras gemensamma projekt, där Vita stod för växtvalet och Harold för de strikta ramarna, och varje trädgårdsrum har sin egen karaktär. Som trädgårdens självklara centrum ståtar det gamla tornet, en märklig rest av vad som en gång varit. Vita älskade det extravaganta och lyxiga, men tyckte lika mycket om det enkla och robusta. I rabatterna trängs allt från exotiska granatäppelträd och magnolior till vanlig nattviol och hassel. Planritningen är strikt arkitektonisk och vart man än vänder sig finns något som fångar blicken.

Sissinghurst ligger i grevskapet Kent som också kallas Englands trädgård och här finns 21 st vingårdar. I England finns det faktiskt 300 vingårdar som framställer riktigt bra viner.

Visst vore det kul att komma hem med engelskt vin?

Vi åker vidare till Woodchurch vingård för en guidad rundtur på deras vingård, inklusive provsmakning av 4 viner. Efter besöket beger vi oss tillbaka till hotellet för en gemensam middag.

 

DAG 6 LEEDS CASTLE

Leeds Castle utanför Maidstone i grevskapet Kent har kallats det vackraste slottet i världen. Det finns upptaget i Domedagsboken och har varit ett starkt fäste för Normanderna efter invasionen under William III samt kungligt residens och palats. Slottet ligger skönt beläget på två öar i en sjö. Det härrör från 857 och har ägts även av Saxare innan normanderna byggde det första stenslottet. År 1278 blev det ett kungligt palats kanske mest känt för att Henrik VIII installerade sin första fru Katharina av Aragonien just här. Slottet är en av de mest välbesökta historiska byggnaderna i Storbritannien, och det vackra slottet som ligger vackert mitt ute i sjön The Great Water, med fantasifulla lekplatser och en snirklig labyrint. Vi gör en rundvandring och får se slottet såväl inifrån som utifrån.

Därefter tillbaka till vårt hotell för vila och gemensam middag.

 

DAG 7 FAVERSHAM – BRÜGGE

Dags att återvända till ”the Continent som britterna säger. ”Tidig frukost så att vi hinner i tid till färjan i Dover över Engelska kanalen till Calais. Åter på fastlandet i Frankrike kör vi norrut genom Belgien till den vackra och idylliska ”chokladstaden” Brügge. Brügge är den största staden och huvudstad i provinsen Västflandern som ligger i delstaten Flandern. Två av stadens främsta sevärdheter är de båda gotiska tegelkyrkorna Sint Salvatorkerk och Onze-Lieve-Vrouwekerk. Den medeltida stadskärnan blev år 2000 upptagen på Unescos världsarvslista. Efter att vi fått våra rum äter vi middag tillsammans.

 

DAG 8 BRÜGGE - BREMEN

Från Belgien åker vi norrut genom Nederländerna mot Tyska gränsen och till Bremen och Hotel Ibis City, relativt centralt beläget. Stopp för lunch på vägen. På kvällen kan de som vill följa med reseledaren på en promenad i staden. Gemensam middag.

 

DAG 9  BREMEN – HEMORTEN

Vår sista dag tillsammans. Tidig morgon lämnar vi så Bremen, passerar Hamburg och Lübeck på vägen mot färjan i Puttgarden. Det blir stopp för ”proviantering”. Genom Danmark, via Öresundsförbindelsen och så är vi hemma i Sverige och Skåne igen efter en fantastisk resa som gett oss mängder av oförglömliga minnen!

 

Tidtabell F23

Helsingborg, hamntorget

Avresetid:04:30

Staffanstorp, Thells nya kontor - Önsvala allé 3, 245 43 Staffanstorp

04:45

Dalby - Gästis 

05:00

Landskrona - Tågstationen 

05:00

Södra Sandby - Thells gamla kontor - Skogsvägen 6, 247 31 Södra Sandby 

05:15

Löddeköpinge - Pendlarparkeringen

05:20

Lund - Godsmagasinet 

05:30

Malmö - Malmö Opera baksidan

06:00

Malmö - Hyllie, Charterbussparkeringen

06:10