Skip to main content

Göta Kanal

En tur på Göta Kanal är som att resa genom svensk historia. Baltzar von Platen startade byggnationen år 1810 och 1832 stod hela kanalen klar. En av de främsta anledningarna var att slippa danskarnas höga tullavgifter.  Vi färdas en del av kanalens sträckning och under vår resa får vi dessutom uppleva en tur på Kinda Kanal.

Sök resa

Dagsprogram

Dag1: Under morgonen börjar vår resa norrut.  På vår väg mot Borensberg där dagens höjdpunkt, båtturen på Göta Kanal, tar sin början stannar vi till för lunch. Vid 14-tiden lämnar vår båt Borensberg för att ta oss med på en tre och en halv timme lång båtresa. Göta kanal är ett av de största byggnadsprojekt som någonsin genomförts i Sverige. Kanalen sträcker sig från Sjötorp vid Vänern till Mem vid Slätbaken och är totalt 190 km lång med 58 slussar. Av denna sträcka är 87 km grävd kanal. Vi njuter av de förbipasserande omgivningarna. När vi kommer till Berg är det dags att stiga av och låta bussen ta oss de sista milen till Quality Hotel Ekoxen i Linköping. Vi checkar in på det centralt belägna hotellet och blir under kvällen serverade en gemensam middag.

Dag 2: Efter frukost väntar dagens äventyr, en båttur på Kinda Kanal. Vi stiger på båten i Linköping och när klockan närmar sig 13.00 så har vi nått vårt slutmål Sturefors. Kanalens historia går tillbaka till 1810 då den första sträckan invigdes. Förr var kanalen viktig som transportled för virke och jordbruksprodukter. Idag är den minst lika viktig för den som söker sköna naturupplevelser och avkoppling. I Kinda Kanal blir det sällan någon trängsel vare sig i slussar eller sjöar. Här finns möjlighet för alla att hitta sin ostörda badvik, fiskeplats eller smultronställe. Ombord på båten blir vi serverade lunch. När vi lägger till i Sturefors väntar vår buss på att ta oss tillbaka till Linköping för fri tid och strövtåg i centrala Linköping. På kvällen är det gemensam middag på hotellet.

Dag 3: Vi börjar dagen med frukost på hotellet innan vi lastar bussen och påbörjar dagens äventyr,. Vi inleder med ett besök i Vadstena. Staden var ett naturligt stopp under pilgrimsvandringen till Trondheim och historien berättar om kända personer Som Gustav Vasa och Heliga Birgitta. Vi stannar till för lunch och sedan fortsätter vi mot Gränna där vi beskådar utsikten över Vättern och passar på att besöka en butik där vi hittar polkagrisar i olika former. Under kvällen är vi tillbaka i Skåne med härliga minnen efter en trevlig resa.

Karta

Hotell

Quality Hotel Ekoxen
Centralt beläget i Linköping. På hotellet finns bar, restaurang och en relaxavdelning med spa och pool.