Skip to main content

Gotland

Välkommen att följa med oss till den sagolika solskensön Gotland! Vi bor i rosornas och ruinernas Visby, en av de bäst bevarade medeltida städerna i vårt land. På Fårö besöker vi bl.a. Ingmar Bergmans Center, vid kusten beundrar vi spännande raukar, vi njuter av det säregna landskapet och givetvis har vi många intressanta besöksmål.

Sök resa

Dagsprogram

Dag 1, Hemorten-Visby

Tidig morgon lämnar vi Skåne och tar sikte mot Småland och Oskarshamn. Härifrån tar vi färjan till Visby, en tur på ca 3 timmar. Ombord kan man ta något gott att äta och dricka, dessutom finns en butik ombord. 

När vi kommit fram tar vi en promenad genom Visby, som sedan 1995 är med på Unescos världsarvslista. Vår lokalguide berättar för oss om stadens historia och visar den välbevarade ringmuren, välkända Almedalen, vackra Botaniska trädgården och den imponerande Domkyrkan.

Därefter checkar vi in på vårt boende, trevliga Visby Gustavsvik, beläget nära vattnet, en halvtimmes promenad från den välbevarade ringmuren och den medeltida stadskärnan.

På kvällen träffas vi och äter en god middag i hotellets restaurang.

 

Dag 2, Södra Gotland

Denna dag kör vi söderut till Kettelviks museum. Med mekaniseringen av stenindustrin har de flesta stenhuggarna försvunnit. Kettelviksmuseet visar den gamla arbetsmiljön och hur det förr i tiden gick till. Den gotländska sandstenen har använts i tusentals år till slipning av knivar och verktyg, som byggmaterial och till utsmyckning. Längst i söder hittar vi Hoburgen, öns kanske mest kända rauk. Den måste vi titta på!

Vi styr sedan norröver och besöker Vamlingbro Prästgård. Prästgården från 1700-talet är byggnadsminnesmärkt och är en av de mest välbevarade prästgårdsmiljöerna på Gotland. Intill huvudbyggnaden finns en trädgårdsbutik samt Museum Lars Jonsson och Naturum. Vi följer sedan den vackra Ekstakusten med sitt säregna landskap och vackra utsikt över Karlsöarna på vår väg tillbaka mot Visby. Ikväll avnjuter vi en middag på Joda Bar & Kök i Visbys hamn. 

 

Dag 3, Norra Gotland och Fårö

Idag styr vi kosan norrut till Slite där vi stannar till och tittar på det gigantiska kalkbrottet. Från Fårösund tar vi den korta vägfärjan över till Fårö. Där besöker vi öns västra kust med sina imponerande raukar, Gotlands största raukområde. Inte många fenomen är så förknippade med ett landskap som just dessa stenskulpturer. Här ligger också Helgumannen, en gång i tiden ett stort fiskeläge. Vi besöker även Bergman Center där vi får en guidad rundtur. Han bodde fyrtio år på ön och skrev här många av sina viktigaste arbeten. Innan vi beger oss tillbaka till Visby gör vi ett besök på Överstekvarn med sina chiliodlingar och gårdsbutik. Efter en intressant dag återvänder vi till hotellet. Vi samlas under kvällen för vår sista gemensamma middag på Restaurang matmuren där det serveras grillbuffe med gotländskt lamm. 

 

Dag 4, Hemresa

Idag har vi gott om tid på oss att uppleva Visby på egen hand. Bussen står till ert förfogande för inlastning av väskor och avgångar in till Visby centrum för dom som inte vill promenera. Njut av den medeltida miljön, strosa i de smala gränderna med sina rosor, besök ett mysigt café och varför inte botanisera i de trevliga butikerna. Man kan även hyra en cykel och ta en tur längs kusten till någon inbjudande strand.

Under eftermiddagen samlas vi vid Hamnterminalen för färd till fastlandet. Efter båtturen stiger vi ombord på vår bekväma buss och kör hemåt mot Skåne, som vi anländer runt midnatt. Våra dagar på solskensön Gotland har gett oss många, fina minnen!

Tidtabell E23

Anslutning
 
Staffanstorp, Thells nya kontor - Önsvala allé 3, 245 43 Staffanstorp

04:00

Dalby - Gästis 

04:15

Södra Sandby - Thells gamla kontor - Skogsvägen 6, 247 31 Södra Sandby 

04:25

Lund - Godsmagasinet 

04:40

Malmö - Malmö Opera baksidan

05:10

 

Karta