Skip to main content

Gotland

Välkommen att följa med oss till den sagolika solskensön Gotland! Vi bor i rosornas och ruinernas Visby, en av de bäst bevarade medeltida städerna i vårt land. På Fårö besöker vi bl.a. Ingmar Bergmans grav, vid kusten beundrar vi spännande raukar, vi njuter av det säregna landskapet och givetvis har vi många intressanta besöksmål.

Sök resa

Dagsprogram

Dag 1

Tidig morgon lämnar vi Skåne och tar sikte mot Småland och Oskarshamn. Härifrån tar vi färjan till Visby, en tur på ca 3 timmar. Ombord kan man ta något gott att äta och dricka, dessutom finns en butik ombord. Väl framme i Visby checkar vi in på vårt trevliga hotell Scandic Visby, beläget nära hamnen, en kortare promenad från den välbevarade ringmuren och den medeltida stadskärnan.

Vi tar därefter en promenad genom Visby, som sedan 1995 är med på Unescos världsarvslista. Vår lokalguide berättar för oss om stadens historia och visar den välbevarade ringmuren, välkända Almedalen, vackra Botaniska trädgården och den imponerande Domkyrkan. På kvällen träffas vi och äter en god middag i hotellets restaurang.

 

 

Dag 2 Norra Gotland

Idag styr vi kosan norrut till Slite där vi stannar till och tittar på det gigantiska kalkbrottet. Vi passerar Hångers källa, där Kolmodin skrev sommarpsalmen. Från Fårösund tar vi den korta vägfärjan över till Fårö. Där besöker vi öns västra kust med sina imponerande raukar, Gotlands största raukområde. Inte många fenomen är så förknippade med ett landskap som just dessa stenskulpturer. Här ligger också Helgumannen, en gång i tiden ett stort fiskeläge. Vi besöker även kyrkan där Ingmar Bergman ligger begravd på kyrkogården tillsammans med sin fru. Han bodde fyrtio år på ön och skrev här många av sina viktigaste arbeten. Innan vi beger oss tillbaka till Visby gör vi ett besök i Lummelundagrottan. Här får vi uppleva de stora grottsalarna med sina spegelsjöar, märkliga fossil och alla vackra droppstensformationer. Efter en intressant dag återvänder vi till Visby och samlas under kvällen för ännu en god middag.

 

 

Dag 3 Södra Gotland

Denna dag kör vi söderut till Roma Kungsgård, ett levande hantverkscentrum med glasbruk, gotländskt hantverk, konstutställningar och örtagård. Av Roma Kloster, grundat 1163, finns idag bara klosterkyrkans ruiner kvar. Där spelas det teater och arrangeras konserter varje sommar. Därefter besöker vi Etelhems krukmakeri, Gotlands äldsta krukmakeri, anno 1889. Längst i söder hittar vi Hoburgen, öns kanske mest kända rauk. Den måste vi titta på! Vi styr sedan norröver och besöker Vamlingbro Prästgård. Prästgården från 1700-talet är byggnadsminnesmärkt och är en av de mest välbevarade prästgårdsmiljöerna på Gotland. Intill huvudbyggnaden finns en trädgårdsbutik samt Museum Lars Jonsson och Naturum. Vi följer sedan den vackra Ekstakusten med sitt säregna landskap och vackra utsikt över Karlsöarna på vår väg tillbaka mot Visby. Ikväll avnjuter vi en välsmakande middag på Restaurang Matmuren.

 

Dag 4

Idag har vi gott om tid på oss att uppleva Visby på egen hand. Njut av den medeltida miljön, strosa i de smala gränderna med sina rosor, besöka ett mysigt café och varför inte botanisera i de trevliga butikerna. Man kan även hyra en cykel och ta en tur längs kusten till någon inbjudande strand.

Under eftermiddagen samlas vi vid Hamnterminalen för färd till fastlandet. Efter båtturen stiger vi ombord på vår bekväma buss och kör hemåt mot Skåne, som vi anländer runt midnatt. Våra dagar på solskensön Gotland har gett oss många, fina minnen!

Tidtabell G21

Påstigningsort

Påstigningsplats och Tid

Helsingborg

Hamntorget 07:15

Landskrona

Tågstationen 06:50

Löddeköpinge

Pendlarparkeringen 06:30

Fjelie

Pendlarparkeringen 06:20

Lund

Godsmagasinet 05:25

Södra Sandby

Thells Buss 05:10

Dalby

Gästis 04:55

Staffanstorp

Lidl 04:45

Malmö Opera

Malmö Operan 05:55

Karta

Avgångar & priser

AvresaAvreseortHotellLediga platserFrån pris
29/8BussScandic VisbyMer än 85 790:-BokaMer information