Italiens vackra sjöar

Följ med till några av Italiens mest berömda platser och beundra tre italienska sjöar i en och samma resa: Lago Maggiore, Lago Orta och Comosjön. Alla tre är så vackra att turister från hela världen har kommit dit i över hundra år för att kunna kombinera ett gnistrande vackert landskap med god mat och vin.

Dagsprogram

Dag 1: Hemorten–Göttingen

Vi lämnar Sverige på morgonen och åker söderut i vår bekväm resebuss via Rödby–Puttgarden mot vårt boende Best Western Ambassador Hotel. På kvällen njuter vi av en gemensam middag på hotellet innan vi säger gute nacht.

 

Dag 2: Göttingen–Ulm

Efter frukosten fortsätter vår resa och efter lunch- och kafferaster når vi Ulm, vars stadskyrka har det högsta kyrktornet i världen. I Ulm får vi en läcker tysk middag och en god natts sömn på Leonardo Royal Hotel Ulm.

 

Dag 3: Ulm–Stresa

Fulla av energi efter en redig frukost stiger vi på bussen för att fortsätta söderut mot Italien och vi anländer efter en fin resa genom Österrike och landet med vyer som tagna från en bilderbok – Schweiz – till staden Stresa. Den här lilla staden med bara 5 000 invånare ligger direkt vid Lago Maggiore, den världsberömda sjön som är omgiven av Alperna. Dess västra del ligger i landskapet Piemonte och den östra delen i Lombardiet. En femtedel av den tillhör Schweiz. På vårt hotell Milan Speranza au Lac blir vi välkomnade med en trerättersmiddag som italienska kockar har lagat ihop till oss.

 

Dag 4: Båtresa till Isola Bella och Isola dei Pescatori

Vi inleder vår vistelse i Italien med att äta en god frukostbuffé innan det är dags att gå ombord på båten i Stresa. Under en spektakulär båttur lär vi känna två av de borromeiska öarna som ligger i Lago Maggiore. Isola Bella betyder ”vacker ö” och där beundrar vi de ståtliga palatsen och anläggningarna. Det sägs att det är just här som man hittar Italiens vackraste trädgårdar. Passa även på att ta ett kort av den vita påfågeln om du stöter på den i parken. Vi får en guidning genom Isola Bella-palatsen, beundrar trädgården och avnjuter även en god lunch tillsammans på en restaurang på Isola Bella.

 

Självklart vill vi sen lära känna ännu en ö i Lago Maggiore, så vi åker vidare till Isola dei Pescatori (Fiskarnas ö). Där kan vi vandra genom de typiskt italienska små gränderna och kanske prova en Castello-öl innan vi åker tillbaka med båten. Vid hemkomsten finns det fortfarande tid kvar för att hinna upptäcka Stresa på egen hand innan vi äter en god trerättersmiddag på hotellet.

 

Dag 5: Vinprovning vid Lago Orta 

Idag är det dags för vinprovning av tre viner som är typiska för just den här regionen. Ihop med lite gott tilltugg avnjuter vi vinerna på en vingård i Gattinara. Sen är det dags för oss att ta oss ut på sjön igen – vi ska nämligen gå ombord för ännu en båtresa, den här gången på sjön Lago Orta, som också kallas Italiens mest romantiska sjö. Den bildades nämligen av en glaciär. Vi går ombord i San Filiberto och glider förbi pittoreska byar, har utsikt över de gröna kullarna runt sjön och anländer vid ön Isola San Giulio som ni får utforska på egen hand. Ön är bara 275 meter lång och har en vacker basilika. Därefter återvänder vi till vårt hotell och äter middag innan det är dags att gå och lägga sig efter en lång dag. 

 

Dag 6: Lago Como

I Como har många kända filmer spelats in, och idag väntar det en båt där som ska ta oss med på en tur på Comosjön till Bellagio. Även Comosjön har en speciell charm eftersom många byar där har behållit sin ursprungliga karaktär. Du ser vackra villor längs sjön vars ägare blev rika med hjälp av sidenindustrin en gång i tiden. George Clooney valde rätt när han köpte en sommarstuga här mellan palmer, citrusfrukter, cypresser och oliver. Vi gör ett uppehåll i vackra Bellagio och sen åker båten vidare till Villa Carlotta som är omgiven av en åtta hektar  stor botanisk trädgård. Man ser på alla blommorna och träden att de trivs i det milda klimatet, vilket förstås inte är så konstigt. Härifrån tar bussen oss tillbaka till hotellet. Under kvällens trerättersmiddag får vi diskutera vilken av de tre oemotståndliga sjöarna som är vår personliga favorit.

 

Dag 7: Stresa–Feldkirch

Det har blivit dags för oss att säga arrivederci till Stresa och ta vägen norrut till Österrike, där vi ska övernatta i Feldkirch på Central Hotel Löwen – ett fyrstjärnigt hotell som ligger inne i Feldkirchs historiska gamla stadskärna. På kvällen provar vi på det österrikiska köket och äter en middag tillsammans.

 

Dag 8:  Feldkirch–Hannover

Efter frukosten lämnar vi Österrike och tar oss upp på autobahn tills vi når Hildesheim i Niedersachsen, tre mil från Hannover. Vårt sista hotell på den här resan heter H4 Hotel Hannover Messe. Passa på att klämma in ett besök på hotellets wellnessavdelning före eller efter middagen, så sover man extra gott!

 

Dag 9: Hannover–Hemorten

Väskorna är packade och klara för sista etappen norrut genom Tyskland och Danmark. Vi kommer hem med många nya intryck och fina minnen från vår resa i det italienska paradiset. Arrivederci och på återseende!

 

 

Tidtabell I22

  Ort   Påstigningsplats I22  
  Helsingborg Hamntorget 05:30  
  Landskrona Tågstationen 06:00  
  Löddelöpinge Pendlarparkeringen 06:20  
  Lund   Godsmagasinet 06:30  
  Södra Sandby Thells   06:05  
  Dalby   Gästis   06:15  
  Staffanstorp Lidl   06:50  
  Malmö Opera Malmö Opera 07:15  
   Malmö Hyllie Arenagatan Buss P  07:25  

Karta