Skip to main content

Italiensk Vinresa - Barolo, Barbaresco & Amarone

Piemonte och Valpolicella är två av Italiens mest kända och klassiska vinområdena. I Piemontes grönskande, kulliga landskap, kombineras ett charmant vinmakande med storslagen kokkonst. Här finns såväl Slow Food-rörelsens födelseplats som marker där den värdefulla tryffeln växer. I Amaronevinernas hemtrakter, Valpolicella, i närheten av Gardasjön, finner vi ytterligera ett naturskönt område. Här bekantar vi oss närmare med såväl Amarone som Ripasso och det söta Reciotovinet. Vi kompletterar resan med att på hemresan göra vingårdsbesök i såväl Alsace som i Pfalz.

Sök resa

Dagsprogram

Dag 1: Hemorten – Milano – Piemonte

Under morgonen möts vi på Kastrup för att få en flygande start på vår resa. Fri anslutning går från Södra Sandby, Lund och Malmö. Redan kl. 10.30 landar vårt plan i Milano. Här möter vår buss upp för att oss de knappa 20 milen till Barolo i det vackra Piemonte. I denna klassiska vinby checkar vi in på Hotel Barolo. Nu väntar upplevelserika dagar i några av Italiens och Europas främsta vindistrikt. Innan första kvällens middag hinner vi bekanta oss med byn.  

Dag 2: Barolo, Grappa & Vingårdslunch

Efter frukost besöker vi Enoteket i Barolo där vi får en helhetsbild av vinområdet och får prova tre olika Baroloviner av skilda karaktärer. Vi åker sedan till den mycket vackert belägna vingård, Cordero di Montezemolo. Från den storslagna gården har vi en fantastik utsikt över vinodlingarna. Vi äter en lätt vingårdslunch och provar några av gårdens framstående viner. Under eftermiddagen går färden till Marolo Grappe, ett destilleri där man producerar grappa. Enligt många är grappa den främsta av destillerade drycker. Detta kommer vi att få erfara under en provning av grappa gjord på olika druvor och med olika lång tids lagring. För den som tidigare har rynkat på näsan åt denna dryck kan vi lova en nyanserad och överraskande provning på Marolo Grappe. Nöjda och belåtna beger vi oss hemåt för att under kvällen samlas för en gemensam middag.

Dag 3: Barbaresco & Tryffel

Idag ska vi stifta bekantskap med ännu en världskänd vinby, Barbaresco.  Denna lilla by, som gett namn åt vinerna med samma namn, är en mysig liten plats. Här kan man i lugn och ro sätta sig och ta en kopp kaffe eller ett glas vin. På byns enotek finner den intresserade mängder av spännande viner att botanisera bland. Vi besöker en av byns lokala odlare, Giuseppe Cortese, för att bilda oss en uppfattning av såväl Barbarescoviner som viner gjorda på andra druvor. Vi åker därefter till Alba där vi har tid för strövtåg i staden och lunch. Innan vi ger oss tillbaka till vårt hotell gör vi ett stopp på en fabrik där man förädlar produkter med tryffel. Denna aromatiska, underjordiska svamp, är en delikatess som också i liten dos ger ett härligt genomslag i maträtter av olika slag. Här framställs tryffelolja, tryffelsalt, tryffelpasta och mycket annat. Vi får också en visning i fabriken och bekantar oss närmare med vad fabriken har att erbjuda. På kvällen äter vi en god gemensam middag på hotellet.

Dag 4: Piemonte – Valpolicella

Under morgonen lastar vi bussen och lämnar Piemontes gröna kulliga landskap för att bege oss mot nästa vinområde. Via Asti, Piacenza och Brescia når vi området vid Gardasjön och Valpolicella. Vi börjar vår vistelse i detta vinområde med ett besök hos familjen Bonazzi, Här finner vi en liten vingård som producerar många bra viner. Vi bekantar oss med såväl Ripasso som det söta Reciotovinet och kungen av Valpolicella, Amarone, tillsammans med passande tilltugg. Efter inköp av gårdens viner checkar vi in på vårt hotell i Bardolino och avslutar kvällen med en gemensam middag och kanske en trevlig promenad i byn.

Dag 5: Valpolicella

Vi börjar dagen med att besöka olivoljemuseet utanför Bardolino. Här får vi en inblick i olivoljans historia och möjlighet att prova olika typer av olja. Här är kvaliteten hög så någon flaska kanske inhandlas. Färden går sedan vidare till den närbelägna och välkända vinproducenten Masi. Här finns många attiraljer från äldre tider att skåda i gårdens museum. Vi bjuds därefter på en vinprovning med tilltugg där vi får smaka en del av gårdens produktion. Efter tid för inköp stannar vi till för lunch innan vi besöker en mindre producent för en vinprovning. En gemensam middag avslutar dagen.

Dag 6: Valpolicella – Alsace

Efter frukost på hotellet lastar vi bussen och styr färden mot nordligare trakter. Via Milano och de vackra områdena kring Comosjön och Luganosjön når vi lite högre höjder vid Sankt Gotthard. Vi stannar till för lunch och passerar därefter Vierwaldstättersee och Luzern. Under eftermiddagen når vi Alsace och checkar in på centtralt belägna Hotel Kyriad. Vad vore Alsace utan en vinprovning? Under eftermiddagen gör vi ett besök hos en av bygdens odlare för att lära oss lite mer om Alsaceviner.  En och annan flaska kanske också slinker med i bagaget hem. Vi avslutar kvällen med gemensam middag.

Dag 7: Alsace – Deidesheim – Kassel

På morgonen går vårt äventyr vidare mot nya mål. På vår väg mot den tyska gränsen kan vi njuta av Alsacelandskapet med de två bergskedjorna Vogeserna och Schwarzwald på varsin sida om oss. Efter att ha passerat Strasbourg är vi snart i Tyskland och i ett av landets mest spännande vindistrikt, Pfalz. Här produceras viner på för landet traditionella druvor som Riesling, Grauburgunder och Pinot  Noir men också på såväl Syrah som Cabernet Sauvignon, Sauvignon Blanc med flera.  Vi stannar till i lilla Deidesheim där vi besöker en av de mest anrika tyska vinproducenterna, Reichsrat von Buhl. Efter ett källarbesök och vinprovning finns tid för lund i staden. På eftermiddagen fortsätter färden till Kassel där middag och en god natts sömn på InterCity Hotel väntar.

Dag 8: Kassel – Hemorten

Först intar vi en avslutande hotellfrukost och därefter lastar vi bussen för resans avslutande etapp. Vi stannar till för kafferast, lunch samt ett kortare stopp vid någon av gränsbutikerna. Vi tar färjan från Puttgarden till Rödby och når snart Öresundsbron och Skåne. Med säkert ett flertal intressanta viner i bagaget är vi sedan framme vid respektive avstigningsort. Tack för den här gången och på återseende!

Karta

Avgångar & priser

AvresaAvreseortHotellLediga platserFrån pris
25/9BussHotel BaroloMer än 816 790:-Boka

Hotell

Hotel Barolo
Hotel Barolo
Hotel Barolo är ett trevligt familjeägt hotell beläget i vinbyn Barolo. På hotellet finns restaurang.