Skip to main content

Kulturweekend i Småland

Följ med till Småland för en hel helg fylld av kultur och historia!

Mitt under den allra ljuvligaste högsommaren styr vi bussen mot de småländska skogarna och får uppleva både den vackra naturen och lärorika utflykter. 

Sök resa

Dagsprogram

Dag 1: Hemorten–Växjö

Vi lämnar Skåne under morgonen och tar oss upp till Växjö. Väl på plats äter vi en gemensam lunch innan det är dags att bege sig till Helgasjön. Så här års är den vackrare än någonsin, och under vår tur med den gamla ångaren Thor, som byggdes redan 1887, kommer vi att se både Kronobergs slottsruin och Sveriges allra sydligaste sluss. Det är dags för avgång, så ducka under låga broar och känn vinden fläkta i håret på öppet vatten. När vi återvänder till land är det dags att titta närmare på Kronoberg slottsruin, där vi får en guidad tur innan det är dags för oss att checka in på Elite Stadshotellet Växjö. På hotellet avnjuter vi en trerätters middag innan det är dags att gå till sängs efter en lång och händelserik första dag.

 

Dag 2: Växjö–Hemorten

Efter en god natts sömn och en härlig frukostbuffé beger vi oss till Kulturarvscentrum, där vi får en guidad tur på både Öppet magasin och Glasmagasinet, där vi hittar en av Europas största samlingar av glasföremål från 1500-talet och framåt. Mellan de olika utställningarna bjuds vi på förmiddagsfika, och därefter är det dags för lunch. Lunch? Efter lunch är det äntligen dags för vårt besök på Utvandrarnas hus och utställningen Det nya landet – Drömmen om Amerika. Även här blir vi visade runt av en duktig guide som ger oss en ny förståelse för alla de tusentals människor som valde att lämna Sverige i hopp om ett bättre liv i Nordamerika. Därefter är det dags för Smålands museum/Glasmuseet. Förutom att ta en titt på hur det småländska glasets utveckling sett ut genom åren får vi alltså också lära oss mer om Kronobergs kulturhistoria på Smålands museum. Därefter har det blivit dags för oss att börja köra hemåt, och vi tackar Småland för två lärorika dagar när vi åter når Skåne. Det är dags att säga hejdå till sina nya bekantskaper och tacka för den här gången. Vi ses snart igen!

Tidtabell V22

Malmö Opera 06:45

Staffanstorp Lidl 07:10

Lund Godsmagasinet 07:30

Dalby Gästis 07:50

Södra Sandby Thells Bussar 08:00

Karta