Skip to main content

Midsommar i Dalarna

Välkomna att följa med på en midsommarresa i dess allra mest rätta element, Dalarna!

Här ska vi ta del av vackra vyer, sång och musik, spelmän i vackra folkdräkter och det traditionella midsommarfirandet. Vi besöker även dalahästtillverkningen i Nusnäs och Zorngården i Mora. En resa med extra allt och mycket festligheter!

Sök resa

Dagsprogram

Dag 1: Hemorten–Falun 

Glada och förväntansfulla startar vi vår midsommarresa! Vi beger oss norrut och stannar för både lunch och kaffe innan vi når vårt mål.Under eftermiddagen är vi framme i Falun där vi checkar in på Clarion Collection Hotel Bergmästaren – ett centralt beläget hotell i Falun omringat av världsarvsskyddad natur. Här gör vi oss hemmastadda och under kvällen äter vi vår första gemensamma middag tillsammans. 

 

Dag 2: Midsommarafton 

Vi äter en god frukost på hotellet innan vi beger oss ut på dagens utflykter. Först ska vi besöka Carl Larsson-gården i Sundborn där vi får en guidad rundtur.  Lilla Hyttnäs har följt släkten Larsson genom generationer och förvaltas av Carl och Karin Larssons släktförening. Under den guidade turen i huset får du veta mer om det världsberömda konstnärsparet och deras färgstarka liv. Det har blivit hög tid för lunch och vi beger oss vidare till Restaurang hyttstugan som ligger ett stenkast från gården. Här serveras en god buffé som start på vårt midsommarfirande. Mätta och belåtna tar vi åter plats i bussen för att ta oss till Leksand. Här får vi uppleva ett riktigt traditionellt midsommarfirande! Här lägger kyrkbåtarna till under ett fantastiskt skådespel och kransarna de har med sig ska komma att pryda midsommarstången. Det blir dans och musik och festlig stämning när spelmännen reser stången och många timmar därefter. Vi stannar här under eftermiddagen, så ta gärna med en filt eftersom vi medtar en liten midsommarpicknick för er alla. Vi återvänder sedan till hotellet för att äta en god middag.

 

Dag 3: Midsommardagen

Midsommardagen tillbringas i Mora. Vi ska självklart passa på att besöka dalahästtillverkningen i Nusnäs. Här får vi en guidad rundtur och får se hur de tillverkar dalahästarna, på samma vis som de gjort sedan 1928. Här kan man se alla stegen från träbit till färdig häst. Vi beger oss därefter vidare mot dagens nästa utflykt efter att vi ätit lunch. Under eftermiddagen besöker vi Zorngården en en gång makarna Anders och Emma Zorns hem i Mora där vi får en guidad tur. Den kända konstnären Anders Zorn blev känd för sina porträtt av nakna, frodiga dalkullor. Gården har paret själv byggt upp från endast en liten timmerstuga i grunden. med all konst och design skapad av Zorn själv.

Vi besöker även Zornmuseet där vi på egen hand får uppleva ett av Sveriges mest omtyckta konstmuseer. Museet är tillägnat Anders Zorn och briljerar med världens största samling verk av konstnären. Efter alla våra besök i kulturens tecken avrundar vi dagen med en sista gemensam middag på hotellet. 

 

Dag 4: Falun–Hemorten 

Vi äter en ordentlig frukost innan vi tar plats i bussen för att åka söderut mot Skåne igen. Vi stannar för både lunch och fika på vägen. Under kvällen är vi hemma igen och vi hoppas se Dalarna snart igen!

Tidtabell M22

Tidtabell M22:

Vi reserverar oss för tidsändringar i programmet beroende på bokningar på avreseorterna. 

Södra Sandby Thells Bussar 05:30

Dalby Gästis 05:40

Lund Godsmagasinet 06:00

Staffanstorp Lidl 06:20

Malmö Opera 06:50

Löddeköpinge Pendlarparkering 07:25

Landskrona Station 07:45

Helsingborg Hamntorget 08:15

 

Karta