Norska Pärlor

Vi ska med både buss, tåg och båt ta oss fram för att nå de allra mest populära destinationerna Norge har att erbjuda. På denna resa har vi valt ut några favoriter i vårt grannland i väster. Tillsammans kommer vi att uppleva utvalda sträckor av Bergensbanan och Flåmsbanan, båda högt rankade på listor över världens mest fantastiska tågresor. Vi ska åka båt på en av Norges alla fjordar – ett måste när man besöker just det fjordrika Norge. Följ med på vår resa full av storslagen natur och se till att ha kameran beredd!

Dagsprogram

Dag 1: Hemorten–Skien
Vi tar plats i bussen och startar vår resa mot Norge. Fulla av förväntningar och med kameran lättillgänglig följer vi västkusten upp mot den norska gränsen. Bland annat passerar vi precis vid gränsen staden Halden som är en historiskt intressant plats. Till exempel är det här som Fredriksten fästning finns, fästningen som är uppkallad efter en dansk kung och som sedan skulle komma att bli den plats där den svenske kungen Karl XII stupade. Vi fortsätter till staden Skien i Telemark där vi övernattar och äter en första gemensam middag på hotellet.

Dag 2: Skien–Geilo
Efter en god frukost packar vi bussen och ger oss av mot Hardangervidda, den största högfjällsplatån i Europa. Under dagen når vi Geilo och Geilo Hotell där vi ska bo de kommande tre nätterna. Under dagen passerar vi bland annat Rjukan, staden som hamnat i skuggan av Gaustatoppen. Rjukan finns i dag med på UNESCO:s världsarvlista för sin speciella arkitektur. Staden har en spännande krigshistoria och är även känd för sin sabotageoperation under andra världskriget där den norska motståndsrörelsen sprängde ett vattenkraftverk som producerade tungt vatten, en viktig beståndsdel i nazisternas kärnvapenprogram.

Dag 3: Bergenbanan och Flåmsbanan
Idag väntar transport med både tåg, båt och buss. Vi startar med Bergenbanan, järnvägen som länkar samman Norges två största städer, Oslo och Bergen. Vi hoppar på tåget i Geilo och åker först Bergenbanan till Myrdal där vi byter till Flåmsbanan. Det tog nästan 16 år att bygga den två mil långa järnvägen mellan Myrdal och Flåm som är en av världens brantaste järnvägar där vi tar oss an en total fallhöjd på hela 864 meter. I Flåm byter vi till båt och fortsätter på Nærøyfjorden hela vägen in till Gudvangen där vi möter upp vår busschaufför som kör oss tillbaka till vårt hotell där vi äter gemensam middag på kvällen.

Dag 4: Hardangervidda
I dag fortsätter vi västerut när vi ska besöka Hardangervidda Natursenter, ett upplevelsecentrum fyllt med historia och kultur. Vi får se panoramafilmen om livet på Hardangervidda och blir serverade en lunch. På vägen gör vi dessutom ett stopp vid Vöringsfossen – ett imponerande vattenfall som mäter 182 meter. Med det kan vi checka av ytterligare ett av Norges mest besökta turistmål. Därefter återvänder vi till hotellet i Geilo och vilar ut efter ännu en lång och händelserik dag.

Dag 5: Geilo–Hemorten
Med bagaget fullt av norska pärlor och härliga resminnen är det dags för oss att tacka Norge för den här gången. Efter en god frukost packar vi bussen och rullar mot Sverige. Vi kommer att stanna för både lunch och kaffe under dagen och framåt kvällen når vi hemorten igen.

 

Tidtabell U22

Helsingborg: Hamntorget 07:50
Landskrona: Tågstationen 07:25
Löddeköpinge: Pendlarparkeringen 07:05
Staffanstorp: Lidl 06:00
Dalby: Gästis 05:20
Södra Sandby: Thells Buss 05:10
Lund C: Godsmagasinet 05:40
Malmö: Malmö Opera 06:25

Karta