Skip to main content

Skottland 12 dagar

HÄNG MED TILL KILTARNAS OCH WHISKYNS FÖRLOVADE LAND!

I år kan vi erbjuda er en fantastiskt innehållsrik resa till Skottland och de skotska låg- och högländerna. Som bonus se lite av Holland och Tyskland. Vår resa går via Stirling - ”porten till Höglandet”, norröver via västkusten ända upp till norra högländerna. Vi åker en mer omfattande resa än många arrangörer där du får en bredare bild av detta underbara och mytiska land. Det blir en bred palett av upplevelser och intressanta besök på slott, trädgårdar, minst två destillerier, kända platser och mycket mer. Vi får lära oss mer om Skottlands musik och kultur, spännande historia, händelser och personer. Givetvis ska vi besöka huvudstaden Edinburgh och de som önskar kan boka biljett till Edinburgh Tattoo! Denna världsberömda ”vaktparadernas vaktparad” är en färgsprakande upplevelse för alla sinnen. Deltagare från hela världen samlas och visar upp sig i den unika inramningen av Edinburgh Castle som tronar högt på sin klippa över staden. Det blir rundtur i stan och tid för shopping och fish & chips till lunch för de som vill. På en Skotsk Afton i Edinburgh får du uppleva en rapsodi av skotsk sång, musik, dans, säckpipa och en god middag.

Reseledare och guide är Jöran Nielsen som med erfarenhet från hundratalet resor sedan 1987 väl känner ”sitt” Skottland.

Följ med på en resa som kommer att stanna kvar i minnet många år framöver.

Sök resa

Dagsprogram

Dag 1. Södra Sandby - Groningen

På morgonen stiger vi på bussen fyllda av förväntan. Vi åker via Öresundsbron och genom Danmark, färjar till Tyskland, in i Holland och till Groningen där vi övernattar på ett bekvämt hotell. Efter incheckning samlas vi för gemensam middag på hotellet. (M)

Dag 2. Groningen - DFDS Holland – Newcastle–Upon-Tyne

Tidig morgon stiger vi ombord på bussen igen, väl stärkta med en god frukost är det så dags för oss att idag lämna hotellet. Vi kommer att köra över den imponerande Nordsjövallen som visar på holländarnas förmåga att skydda mot havet och skapa nytt land. Vidare mot Amsterdam och kustorten Ijmuiden där DFDS Seaways fina färja väntar på oss. Fartyget avgår klockan 17.00. Efter incheckning i våra hytter samlas vi för gemensam middag ombord. Efter middagen kan vi roa oss med bland annat taxfreeshop, bio, casino och övriga nöjen ombord. I fartygets sköna hytter vilar vi och laddar upp inför dagarna i Skottland. (F, M)

Dag 3. Newcastle–Upon-Tyne - Stirling

Det blir frukost och snart närmar sig Englands kust och Newcastle–Upon-Tyne som du kan se på vägen in. Kl. 09.00 lägger vi till och kan börja vår resa via Newcastle i England, och med stopp för besök vid Hadrianus mur där vi får veta mer om romarnas tid i Britannien, styr vi mot skotska gränsen som vi passerar nära Carlisle. Naturen ändrar sig hela tiden, vi ser ut över stora ängar, mjukt rullande kullar och vidsträckt utsikt. I dessa gränstrakter har det stått åtskilliga slag mellan engelsmän och skottar, romare och picter. Vi gör som vanligt kaffestopp och lunchstopp längs vägen. Framåt kvällen når vi den gamla huvudstaden Stirling där vi checkar in och avnjuter en god middag. (F, M)

Dag 4. Stirling – Loch Lomond - Oban

Efter en god natts sömn och vår första skotska frukost lastar vi väskorna och stiger ombord på bussen. Nu ska vi besöka Stirling Castle beläget högt på sin klippa med utsikt över hela dalen – porten till Highlands. Här residerade flera skotska kungar och här växte Maria Stuart upp innan hon flyttade till Frankrike för att så småningom återvända som Drottning. Vi promenerar längs slottsmurarna och genom salarna i borgen och får en inblick i hur man levde då. Vid Loch Lomonds södra del kommer vi in i Loch Lomond and the Trossachs National Park och nu är vi i ”the Highlands”. Vägen snirklar sig längs med sjöns vackra stränder och vi ser berget Ben Lomond mer än 900 meter högt. Vi gör kaffestopp på någon vacker plats och njuter av omgivningen. Sjön har odödliggjorts i den berömda visan och reseledaren berättar bakgrunden och om boskapshandlaren Robert Roy MacGregor spännande liv som Sir Walter Scott skrev en bok om och som senare blev filmatiserad flera gånger. I lilla söta Inveraray, släkten Campbells högsäte erbjuds det möjlighet att äta lunch på stans gamla historiska George Hotel med stenväggar och träbjälkar i taket. Färden fortsätter längs berg och sjöar genom dalgångar och genom klanområde efter klanområde fram till kusten och Oban, vackert belägen inne i en havsvik. Middag och övernattning. Efter middagen kanske en kvällstur längs strandpromenaden? (F, M)

Dag 5. Oban - Gairloch

Vi lämnar Oban och kör till “Tårarnas Dal” Glencoe där delar av familjen MacDonald slaktades av Campbells och Engelsmännens milis 1692. Varför? Det får du veta där. Fortsätter längs Loch Linnhe, Skottlands längsta havsvik till Fort William och in i The Great Glen. Uppehåll i Fort Augustus för att beskåda den Caledonska kanalen och slussarna. Här är vi i södra delen av Loch Ness och här ger vi oss ut på en båttur för att “jaga odjuret” Nessie. Om du har sett filmer och reklambroschyrer och foton från Skottland har du möjligen sett det kanske mest fotograferade slottet I landet – Eilean Donan Castle. “Mio, min Mio”, “Highlander” , “Harry Potter” och flera Bondfilmer är bara några av en lång rad som spelats in här. Stopp för besök i detta lilla sagoslott. Efter detta åker vi ut i det vilda! Nu är vi ute vid västkusten och Skye i inre Hebriderna. Landskapet blir mer och mer öde och man ser färre och färre hus. Vi befinner oss nu i Western Ross och här finns kring tusen meter höga berg, vida vyer och i havet sälar, uttrar, t.o.m. valar och hajar. Vid kustlinjen vid Gairloch stannar vi över natten med utsikt över havet mot yttre Hebridernnas Lewis och Harris öar.. Middag. (F, M)

Dag 6. Gairloch - Strathpeffer

Vi början dagen med att besöka Skottlands ”Mainau” – Inverewe Gardens. Denna botaniska trädgård i kustbandet anlades och skapades av excentrikern Osgood Mackenzie med visionen att plantera så många exotiska växter så möjligt. Tack vare att golfströmmen flyter längs kusten har detta varit möjligt och här växer palmer, kinesisk rhododendron, korsikansk tall och 2.500 andra växter och blommor på ca 20 hektar. Det finns även ett konstgalleri. I trakten finns röd ekorre, rådjur, havsörn, lunnefåglar och flera andra fågelarter.

Vi åker vidare i det vida vilda och fiske- och hamnstaden Ullapool vid Loch Broom, via Scourie med nästan bohusländsk natur och klippor och genom Sutherland och Lairg till Tain vid östkusten och Glemorangie distillery (kan ändras/bytas mot annat destilleri) där vi får en inblick i produktionen av denna ädla dryck. Under en rundvandring i destilleriet lär vi oss hur man gör och sedan blir det givetvis smakprov. I jordbruksområdet Strathpeffer norr om Inverness tar vi in på vårt hotell och äter middag, kopplar av och får en god natts sömn. (F, M)

Dag 7.  Strathpeffer - Blairgowrie

Nu går det vidare söderöver, via Inverness når vi Speyside där vi stannar till i nationalparksområdet ”The Cairngorms” och där längs dalgången och de små byarna spelades den populära teve-serien ”Karl för sin Kilt” in. Här ska vi få se hur en fåraherde vallar sin fårflock med hjälp av sina trogna bordercollies. Det är en upplevelse! Kanske bjuds det även på en överraskning under dagen idag….. Vi åker genom Grampian bergen mot Perth och är nu i Skottlands geografiska centrum. Och nu har landskapet ändrat karaktär från det ofta öde med stora hedar till mjukare med skogar och odlingsbygd. Övernattning och middag. (F, M)

Dag 8.  Blairgowrie – Edinburgh

Vi åker nu till Dundee, en gång stor valfångst- och linnestad och korsar där floden Tays mynning. Tay är Skottlands längsta flod. Vårt mål är berömda St Andrews med sin legendariska links golfbana och katedralsruin, med utsikt över havet. Här gör vi uppehåll, och härifrån kan de som önskar åka med till Kingsbarns whisky och gin destilleri. Det är ett av de många nya destillerier som dykt upp under senare år i Skottland. En chans att upptäcka något nytt för dig som älskar dessa drycker. Sedan kör vi till lilla söta byn Falkland där vi ska besöka ränessans palatset och trädgården Falkland Palace. Detta var ett av kungaätten Stewarts favoritslott och här har Maria Stuart spelat ett racketspel som sägs vara upprinnelsen till vår tids tennis och vi kan se vad som anses vara världens äldsta tennisbana. Trädgården är väl värd en promenad och slottet bedårar med sina väggmålningar, träpaneler, stukaturer, fina möbler, kammare och salar. Under eftermiddagen kommer vin att passera den stora Forth viken norr om Edinburgh på den helt nya och imponerande bron.  Här stannar vi för ett fotostopp och för att beundra broarna, det är inte bara en utan tre stycken, varav den gamla järnvägsbron Forth Railway Bridge från 1890 är ett mästerverk och med på UNESCOs världsarvslista. Slutligen kommer vi fram till huvudstaden och vårt hotell och checkar in. (F)

På kvällen har du möjlighet att vara med på en trevlig kväll med skotsk sång, musik och dans. Vi kan lova att du får se många kiltmönster, höra de kända skotska sångerna, pipern blåsa säckpipa och spela ”Amazing Graze”, höra Burns ”Address to the Haggis” och prova Nationalrätten – detta är en mycket underhållande och minnesrik kväll. Och så ingår tre rätters middag inkl dryck! 

Dag 9.  Edinburgh

Nu ska vi titta närmare på den skotska huvudstaden under en stadsrundtur med vår buss där vi får se den Gamla stan – Old Town från medeltiden med Holyrood palatset och där Parlamentet ligger, se den ”Nya” stadsdelen från 1800-talet och hamnen Leith som nu är byggt om till bostadshus och kontor och där den kungliga lustjakten HMS Britannia ligger och som kan besökas. Här nere ligger även det stora komplex varifrån Skottland administreras. Vi gör stopp längs vägen för foton, att shoppa och att till lunch äta fish & chips på en gammal sjömanspub.Resten av eftermiddagen är fri för egna upptäckter. På kvällen samlas vi för gemensam middag på en trevlig lokal restaurang. (F, M)

OBS! I kväll är det Edinburgh Military Tattoo som du kan se efter middagen. Biljetter bokas direkt vid bokning av resan. Vi har bra biljetter. Detta är givetvis en av höjdpunkterna på resan.

Dag 10.  Edinburgh – Newcastle – DFDS färja

Efter lite ”sovmorgon” är det tid att lämna Edinburgh och åka söderöver mot Newcastle. Vi ska besöka den store skotska författaren Sir Walter Scotts hem Abottsford, vackert beläget vid floden Tweed. Här finns en stor samling av vapen, riddarrustningar, memorabilia från kända personer, stor boksamling och de rum som författaren och hans familj levde i. Scott skrev väldigt mycket, både noveller, romaner och poesi som de flesta känner till. Framåt eftermiddagen når vi Newcastle där vi åter går ombord på DFDS färja till Ijmuiden. Vi avnjuter en god middag ombord och kan sen ta del av fartygets övriga utbud. (F, M)

Dag 11.  Ijmuiden/Amsterdam - Bremen

Frukost ombord. Vid 9-tiden angör vi kaj och är nu på ”the Continent” som Britterna säger, och kör norrut mot Tyska gränsen med stopp för bussfika. Väl i Hansastaden Bremen gör vi en liten rundtur/rundvandring. På hotellet äter vi resans sista gemensamma middag. (F, M)

Dag 12. 

Vår sista dag tillsammans. Tidig morgon lämnar vi så Bremen, passerar Hamburg och Lübeck på vägen mot färjan i Puttgarden. Det blir stopp för ”proviantering”. Genom Danmark, via Öresundsförbindelsen och så är vi hemma i Sverige och Skåne igen efter en fantastisk resa som gett oss mängder av oförglömliga minnen!